Jadłospis

cook-1773658_1280 (1)

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • mała szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • cukier puder
  • truskawki + cukier do musu truskawkowego
  • opcjonalnie borówka amerykańska, serek homogenizowany

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać mleko i wymieszać rózgą na jednolitą masę. Dodać żółtka (białka zachować) oraz cukier i ponownie wymieszać.
  2. Białka ubić oddzielnie z małą szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ją do masy z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką.
  3. Rozgrzać patelnię z masłem. Gdy masło zacznie skwierczeć, sklarować je (usunąć pianę). Rozprowadzić masło po całej powierzchni patelni, wlać masę na omlet, wyrównać powierzchnię.
  4. Smażyć na mały ogniu przez ok. 5 minut lub do czasu aż omlet będzie od spodu ładnie zrumieniony. Wówczas przewrócić go na drugą stronę, ale nie w całości, tylko odwracać go po kawałku – omlet ma się porozrywać.
  5. Po przewróceniu, po ok. 2 minutach smażenia, pokroić te większe kawałki na mniejsze części za pomocą np. silikonowej łopatki. Kawałki omletu poprzewracać jeszcze i obsmażyć z innych stron (niezbyt długo, do ścięcia się surowego ciasta, w sumie przez ok. 2 minuty).
  6. Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem oraz kawałkami truskawek. Część truskawek zmiksować z cukrem i użyć jako sos truskawkowy do omletu. Można też podawać z serkiem waniliowym – homogenizowanym.

omlet_cesarski_z_truskawkami_01

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/omlet-cesarski-z-truskawkami

PIZZA PARTY

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki drożdży w proszku instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody (187 ml)
  • 2 łyżki oliwy

DODATKI:

  • sos pomidorowy (np. Z POMIDORÓW Z PUSZKI lub ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW)
  • 250 g tartego sera mozzarella
  • świeże pomidory
  • dodatkowy ser: biała mozzarella w kulce, ser gorgonzola, ser kozi w roladce
  • papryczka chili, bazylia, suszone oregano, oliwa

girl-1773665_1280 (1)

PRZYGOTOWANIE:

  1.  Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, sól i wymieszać. Stopniowo wlewać ciepłą wodę i oliwę jednocześnie mieszając delikatnie łyżką. Następnie zagnieść miękkie ciasto, wyrabiać starannie przez około 15 minut aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło. Zostawić w misce pod przykryciem ze ściereczki do wyrośnięcia na około 45 minut. W międzyczasie przygotować dodatki oraz mocno nagrzać kamień do pizzy w piekarniku, w maksymalnej temperaturze (250-300 stopni C).
  2. Ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę powyrabiać, połączyć w kulę, podzielić nożem na 6 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoniach rozciągając ciasto (a nie wałkując wałkiem!), na okrąg o średnicy około 12-15 cm. Starać się nie robić tego zbyt długo.
  3. Placki układać na desce lub łopatce do zsuwania ciasta na kamień podsypanych mąką (aby mogły się swobodnie przesuwać).
  4. Rozsmarować sos pomidorowy, posypać tartą mozzarellą, dodać pokrojone na kawałeczki sery. Dodać plasterek pomidora, posypać solą i suszonym oregano. Pomidory można też obrać i pokroić w kosteczkę.
  5. Zsuwać pizze na rozgrzany kamień (jednocześnie możemy upiec 3 pizze). Piec do lekkiego zrumienienia się brzegów pizzy, ok. 8 minut. Po upieczeniu posypać posiekaną papryczką chili, pomidora skropić oliwą, posypać bazylią.

WSKAZÓWKI:

Można dodać pieczarki (surowe, cienko pokrojone). Z tego przepisu możemy też upiec większe i cieńsze pizze.

mini_pizze_pizza_party_02

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pizza/pizza_party/przepis.html

  

CIASTO CZEKOLADOWE:cook-1773650_1280 (1)

  • 110 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 200 g deserowej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka

KREM I OWOCE:

  • 500 ml śmietanki kremowej 36% z kartonika (b. zimnej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • truskawki, granat lub banan, mięta

PRZYGOTOWANIE CIASTA CZEKOADOWEGO:

  1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. W rondelku, na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając, roztopić masło z czekoladą połamaną na kosteczki (deserową i gorzką).
  2. Do czystej miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 2 jajek (białka zachować). Do miski z żółtkami dodać roztopioną masę czekoladową i mieszając połączyć na jednolitą masę (np. rózgą).
  3. Pozostałe 2 białka ubić z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę (około 5 – 7 minut). Dodać ją do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać łyżką.
  4. Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 18 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podczas studzenia środek babeczek zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce. Całkowicie ostudzić przed wyłożeniem kremu.

PRZYGOTOWANIE KREMU I OWOCÓW:

Zimną śmietankę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego. Wyłożyć na babeczki za pomocą szprycy lub po prostu łyżką. Udekorować owocami i miętą.

czekoladowe_chmurki_02_0

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/czekoladowe-chmurki-z-bita-smietana-i-owocami

Wszystkie dzieci zachęcamy oczywiście do częstego picia wody!