Jadłospis

Sałatka owocowa

food-3240963_1920

Składniki:
banan, mandarynka, jabłko, kiwi, czerwona winogrona

Przygotowanie:
Owoce umyć. Banana, mandarynkę, jabłko i kiwi obrać ze skórki. Wszystkie owoce pokroić w kostkę. Dodać do miski i wymieszać.

Sos:
Polać łyżką jogurtu naturalnego.

Bułeczki pszenno-owsiane

Składniki:buns-575506_1280

  • 60g płatków owsianych, zmielonych,
  • 20g masła, roztopionego,
  • 20g miodu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 200ml mleka 3,2%, ciepłego,
  • 15g drożdży,
  • 320-350g mąki pszennej tortowej (oraz niewielka ilość do posypania ciasta),
  • 1 jajko,
  • płatki owsiane do posypania.
Przygotowanie:
     Do miski wsypujemy zmielone płatki owsiane, dodajemy miód, roztopione masło, sól oraz cieple mleko (3/4 ilości, resztę należy zostawić do rozpuszczenia drożdży). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
     Drożdże rozpuszczamy w pozostałej ilości ciepłego mleka i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, prószymy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wystygnięcia (ciasto powinno podwoić swoja objętość).
   Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy i formujemy z niego 10-12 bułeczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy mniej więcej na pół godziny, a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi.
    Pieczemy w temperaturze 200°C (bez termoobiegu) około 14-16 minut. Upieczone bułeczki odstawiamy do wystygnięcia.

Słoneczna tarta brzoskwiniowa

Forma o średnicy 24-26 cm.

Składniki na kruche ciasto:

  • 200g mąki pszennej tortowej,
  • 100g masła,
  • 2 żółtka,
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12%,pie-25428_1280
  • 70g cukru pudru.
Składniki na masę waniliową:
  • 200ml mleka 3,2%,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 60g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej tortowej,
  • szczypta soli,
  • niewielka ilość cukru pudru,
  • 300g brzoskwiń, pokrojonych w plastry.
Dekoracja:
  • Cukier puder
Przepis na spód tarty:
      Mąkę przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki mieszamy, ciasto zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników).
    Ciasto zwijamy w folię, a następnie wstawiamy do lodówki mniej więcej na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wykładamy nim formę do tarty, ciasto nakładamy widelcem.
    Na tak przygotowana formę z ciastem kładziemy pognieciony papier do pieczenia, a następnie obciążony go grochem, fasolą albo obciążnikami do pieczenia.
     Pieczemy w temperaturze 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) mniej więcej przez 20 minut. Po upływie 20 min zdejmujemy papier z obciążenie, a następnie pieczemy jeszcze przez 5 min (tarta nie może być zbyt długo pieczona, ponieważ jeszcze raz trafi do piekarnika).
Przepis na masę waniliową:
     Wszystkie składniki razem miksujemy.
    Na podpieczona tartę wykładamy trochę masy waniliowej, na niej układamy połówki brzoskwiń pokrojonych w plastry. A następnie dodajemy resztę masy waniliowej.
    Wstawiamy do piekarnika (z termoobiegiem) rozgrzanego do temperatury 250°C lub 160°C (bez termoobiegu) na 25-30 minut.
Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem.

Woda mineralna niegazowana stale dostępna w każdej sali, podawana jest na życzenie dzieci.

Zastrzegamy sobie prawo zmian w jadłospisie.