Jadłospis
PONIEDZIAŁEK (12.05.2025r.)
Śniadanie: pieczywo pszenne (50g) z masłem (6g) twarogiem ze szczypiorkiem (10g), kakao naturalne (150ml)(1,7)
Przekąska: arbuz (30g)
Obiad: żurek z ziemniakami (250ml), racuchy z jabłkiem (300g), kompot wieloowocowy (150ml) (1,3,7,9)
Podwieczorek: bułka (40g) z masłem (10g), parówka na gorąco (1szt), herbata malinowa (150ml)(1,7)
WTOREK (13.05.2025r.)
Śniadanie: pieczywo mieszane (50g) z pastą z łososia (8g), serkiem Almette (8g)i rukolą (3g), bawarka (150ml) (1,4,7)
Przekąska: ananas (30g)
Obiad: zupa pomidorowa z ryżem (250ml), ziemniaki (150g), kotlet mielony (80g), mizeria ze śmietaną (80g), kompot wiśniowy (150ml) (1,9)
Podwieczorek: kasza manna z musem truskawkowym (160g), prince polo, pieczywo (40g) z masłem (5g), herbata melisa z gruszką (150ml) (1,3,7)
ŚRODA (14.05.2025r.)
Śniadanie: pieczywo ciemne (50g) z masłem (6g), szynką z indyka (10g), jajkiem gotowanym (8g) i zieloną salatą (2g), herbata owocowa (150ml) (1,3,7)
Przekąska: pitny budyń śmietankowy (100ml) (7)
Obiad: barszcz z ziemniakami (250ml), kasza bulgur (200g), potrawka z kurczaka i królika z warzywami (180g),
kompot malinowy (150ml) (7,9,1)
Podwieczorek: ptasie mleczko (50g) (wyrób własny), borówka amerykańska (70g), herbata z cytryną (150ml) (1,7)
CZWARTEK (15.05.2025r.)
Śniadanie: pieczywo mieszane (50g) z serkiem topionym (10g) i pomidorkami koktajlowymi (6g), kakao naturalne z miodem (150ml) (1,7)
Przekąska: sałatka owocowa (60g) (banan, truskawki)
Obiad: rosół z makaronem (250ml), ziemniaki (150g), polędwiczki w ziołach (80g), brokuł w sosie maślanym (60g), kompot truskawkowy (150ml) (1,7,9)
Podwieczorek: jogurt naturalny z bakaliami (120g), ciastka maślane (50g) (wypiek własny), herbata żurawinowa (150ml)
PIĄTEK (16.05.2025r.)
Śniadanie: długa bułka (50g) z masłem (6g) i konfiturą wiśniową (5g), owsianka na mleku (200ml) z wiórkami
kokosowymi, herbata z cytryną (150ml) (1,7)
Przekąska: papryka czerwona, rzodkiewka (60g)
Obiad: krem z selera z pestkami słonecznika (250ml), ziemniaki (150g), mintaj w panierce (80g), surówka z kiszonej kapusty (60g), kompot owocowy (150ml) (4,3,9,7)
Podwieczorek: ciasto szarlotka z jabłkami (50g) (wypiek własny), bawarka (150ml)
Na życzenie dzieci: woda, pieczywo z masłem
PONIEDZIAŁEK (19.05.2025r)
Śniadanie: pieczywo mieszane (50g) z pastą jajeczną (10g), kakao naturalne z miodem (150ml) (1,3,7)
Przekąska: banan (30g)
Obiad: krupnik (250ml), pierogi leniwe z masłem i miodem (200g), kompot wieloowocowy (150ml) (1,3,9)
Podwieczorek: kolorowe kanapki (50g) wg pomysłu dzieci, szynka drobiowa (10g), żółty ser (10g), ogórek zielony (7g), rzodkiewka (7g), herbata z czarnej porzeczki (150ml) (7,1)
WTOREK (20.05.2025r)
Śniadanie: pieczywo ciemne (50g) z masłem (6g), makrela w pomidorach (6g) i ogórkiem kiszonym, bawarka (150ml) (1,7)
Przekąska: pomidorki koktajlowe (10g), słupki papryki czerwonej (10g)
Obiad: zupa kalafiorowa z ryżem, curry i koperkiem (250ml), kotlet drobiowy (90g), frytki (150g), marchewka z
jabłkiem (60g), kompot wiśniowy (150ml) (1,7,9)
Podwieczorek: koktajl jagodowy na bazie jogurtu naturalnego i kefiru (150ml) (wyrób własny), ciastka owsiane (60), herbata malinowa(150ml)
ŚRODA (21.05.2025r.)
Śniadanie: pieczywo ciemne (50g) z masłem (6g), żółtym serem i papryką czerwoną (7g), kawa z mlekiem (150ml) (1,7,9)
Przekąska: mus mleczno-owocowy (100ml) (7)
Obiad: zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym (250ml), makaron świderki (150g), pulpety wieprzowo-warzywne z sosem pomidorowym (90g), surówka z selera, kukurydzy i papryki (60g), kompot śliwkowy (150ml) (1,7,9)
Podwieczorek: budyń waniliowy z musem malinowym (150ml), chrupki bananowe (17g), pieczywo (40g) z masłem (5g), herbata żurawinowa (150ml) (1,7)
CZWARTEK (22.05.2025r.)
Śniadanie: pieczywo mieszane (50g) z masłem (6g), szynką wiejską (10g) i rzodkiewką (7g), herbata z cytryną (150ml) (1,7)
Przekąska: lody śmietankowe z borówką amerykańską (30g) (7)
Obiad: rosół z lanym ciastem (250ml), ziemniaki (150g), szynkówka w ziołach w sosie własnym (90g), modra kapusta zasmażana ze śliwkami (60g), kompot wiśniowy (150ml) (1,9,3)
Podwieczorek: 1/2 rogala (50g) z masłem (5g), czekoladowy napój mleczny (150ml) (1,7)
PIĄTEK (23.05.2025r.)
Śniadanie: długa bułka (50g) z masłem (6g) i miodem (7g), zupa mleczna z kaszą manną i migdałami (200ml), herbata z cytryną (150ml) (1,7,8)
Przekąska: melon, arbuz ( 60g)
Obiad: krem cebulowy z grzankami (250ml), ziemniaki (150g), ryba po grecku (90g), kompot truskawkowy (150ml) (3,7,9,4)
Podwieczorek: galaretka cytrynowa z owocami i bitą śmietaną (180g), pieczywo (40g) z masłem (5g), herbata z leśnych owoców (150ml) (1,7)
Na życzenie dzieci: woda, pieczywo z masłem