POLSCY BOHATEROWIE – 4 listopada (środa)

Opublikowane przez przedszkole7 w dniu

POLSCY BOHATEROWIE

  1. Dziś zapraszamy do poznania znanej na całym świecie polskiego astronoma – Mikołaja Kopernika.
    Kim był i gdzie żył? To sprawa oczywista – to wielki Polak, przyjrzyjmy mu się z bliska. To ten co „Słońce wstrzymał, a Ziemię poruszył”, mity obalił, co prawdą się zdawały, a dowodząc swych racji zasłynął na świat cały!

Mikołaj Kopernik

[spoiler title=”Oglądaj dalej…” close=”1″ style=”1″]

2. Zapraszamy Was zatem do obejrzenia krótkiego filmu przybliżającego postać tego wybitnego Polaka!

Czy już wiecie jakiego wielkiego odkrycia dokonał Mikołaj Kopernik? Wyniki jego badań były przełomowe dla ludzkości i całkowicie zmieniały kierunek dotychczasowych przekonań, dlatego też dzisiaj szczycimy się, że tak wybitny naukowiec był naszym rodakiem.

3. We Fromborku znajduje się muzeum poświęcone Mikołajowi Kopernikowi w którym znajdziemy zarówno eksponaty poświęcone życiu i badaniom tej wybitnej osobowości, jak i park astronomiczny i planetarium z ofertą wirtualnych spektaklów międzyplanetarnych. Czy byliście już kiedyś w planetarium? Jeśli tak, to z pewnością wiecie, jak niezwykła to wizyta, a jeśli nie, to zapraszamy Was do wybrania się na wirtualny spacer po jednym z takich miejsc – do planetarium „Wenus” w Zielonej Górze, który znajdziecie pod poniższym linkiem:

http://planetariumwenus.pl/spacer/

4. Jak już zapewne wiecie Mikołaj Kopernik mieszkał w Toruniu! To wyjątkowo piękne miasto, które słynie nie tylko z postaci naszego polskiego astronoma, ale również z przepysznych i słodkich PIERNIKÓW TORUŃSKICH.
Na samą myśl o nich, aż cieknie ślinka … Wam również? A może by tak zrobić własne, domowe pierniczki toruńskie we własnej kuchni? Poniżej podajemy przepis na smaczne i znikające w mgnieniu oka DOMOWE TORUŃSKIE PIERNICZKI!

Przepis na pierniczki toruńskie

na ok. 50 średnich szt.
• 4 szklanki mąki pszennej (650 g)
• 1 szklanka cukru pudru (130 g)
• 2 szt. przyprawy do pierników . (2 x 20 g)
• 4 łyżeczki lub 2 łyżki kakao (25 – 30 g)
• 2 łyżeczki sody (10 g)
• 125 g masła
• 2 łyżki miodu (30-35 g)
• 50 g świeżych drożdży lub 2 opakowania drożdży suszonych (2 x 7 g)
• 2 jajka
dodatkowo
• 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1. Mąkę, cukier puder, przyprawę do pierników, kakao i sodę wrzucamy razem do miski i dokładnie mieszamy.
2. Masło z miodem rozpuszczamy w garnku, pilnując aby nie podgrzać całości zbyt mocno, masa może być ciepłą, ale nie gorąca.
3. Następnie dodajemy drożdże (świeże kruszymy na drobne kawałki), mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
4. Po tym czasie robimy lekkie zagłębienie w suchych składnikach i dodajemy dwa jajka oraz miód z masłem i drożdżami.
5. Mieszamy całość najpierw za pomocą łyżki. Następnie zagniatamy przez około 5 minut.
6. Gdyby ciasto było zbyt suche można dodać 2-3 łyżki śmietany.
7. Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkowujemy je dosyć cienko, lekko podsypując mąką jeśli zachodzi taka potrzeba.
8. Następnie wycinamy pierniczki i układamy je na wyłożonej papierem blaszce.
9. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu).
10. Gdy piekarnik się nagrzeje, wierzch pierniczków smarujemy rozkłóconym jajkiem.
11. Następnie pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
12. Po upieczeniu pierniczki zostawiamy do przestudzenia. Następnie smarujemy je lukrem.

Przepis na lukier do pierniczków
• 1 szklanka cukru pudru (ok. 130 g)
• 3-4 łyżki przegotowanej wody lub soku z cytryny
1. Składniki mieszamy razem.
2. W razie potrzeby można dodać więcej cukru pudru lub więcej wody.
3. Po zrobieniu od razu przystępujemy do lukrowania, ponieważ lukier łatwo zastyga.

Smacznego!

[/spoiler]
Przejdź do treści Przejdź do menu