POLSCY BOHATEROWIE – 4 listopada (środa)
- Dziś zapraszamy do poznania znanej na całym świecie polskiego astronoma – Mikołaja Kopernika.
Kim był i gdzie żył? To sprawa oczywista – to wielki Polak, przyjrzyjmy mu się z bliska. To ten co „Słońce wstrzymał, a Ziemię poruszył”, mity obalił, co prawdą się zdawały, a dowodząc swych racji zasłynął na świat cały!
2. Zapraszamy Was zatem do obejrzenia krótkiego filmu przybliżającego postać tego wybitnego Polaka!
Czy już wiecie jakiego wielkiego odkrycia dokonał Mikołaj Kopernik? Wyniki jego badań były przełomowe dla ludzkości i całkowicie zmieniały kierunek dotychczasowych przekonań, dlatego też dzisiaj szczycimy się, że tak wybitny naukowiec był naszym rodakiem.
3. We Fromborku znajduje się muzeum poświęcone Mikołajowi Kopernikowi w którym znajdziemy zarówno eksponaty poświęcone życiu i badaniom tej wybitnej osobowości, jak i park astronomiczny i planetarium z ofertą wirtualnych spektaklów międzyplanetarnych. Czy byliście już kiedyś w planetarium? Jeśli tak, to z pewnością wiecie, jak niezwykła to wizyta, a jeśli nie, to zapraszamy Was do wybrania się na wirtualny spacer po jednym z takich miejsc – do planetarium „Wenus” w Zielonej Górze, który znajdziecie pod poniższym linkiem:
http://planetariumwenus.pl/spacer/
4. Jak już zapewne wiecie Mikołaj Kopernik mieszkał w Toruniu! To wyjątkowo piękne miasto, które słynie nie tylko z postaci naszego polskiego astronoma, ale również z przepysznych i słodkich PIERNIKÓW TORUŃSKICH.
Na samą myśl o nich, aż cieknie ślinka … Wam również? A może by tak zrobić własne, domowe pierniczki toruńskie we własnej kuchni? Poniżej podajemy przepis na smaczne i znikające w mgnieniu oka DOMOWE TORUŃSKIE PIERNICZKI!
Przepis na pierniczki toruńskie
na ok. 50 średnich szt.
• 4 szklanki mąki pszennej (650 g)
• 1 szklanka cukru pudru (130 g)
• 2 szt. przyprawy do pierników . (2 x 20 g)
• 4 łyżeczki lub 2 łyżki kakao (25 – 30 g)
• 2 łyżeczki sody (10 g)
• 125 g masła
• 2 łyżki miodu (30-35 g)
• 50 g świeżych drożdży lub 2 opakowania drożdży suszonych (2 x 7 g)
• 2 jajka
dodatkowo
• 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1. Mąkę, cukier puder, przyprawę do pierników, kakao i sodę wrzucamy razem do miski i dokładnie mieszamy.
2. Masło z miodem rozpuszczamy w garnku, pilnując aby nie podgrzać całości zbyt mocno, masa może być ciepłą, ale nie gorąca.
3. Następnie dodajemy drożdże (świeże kruszymy na drobne kawałki), mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
4. Po tym czasie robimy lekkie zagłębienie w suchych składnikach i dodajemy dwa jajka oraz miód z masłem i drożdżami.
5. Mieszamy całość najpierw za pomocą łyżki. Następnie zagniatamy przez około 5 minut.
6. Gdyby ciasto było zbyt suche można dodać 2-3 łyżki śmietany.
7. Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkowujemy je dosyć cienko, lekko podsypując mąką jeśli zachodzi taka potrzeba.
8. Następnie wycinamy pierniczki i układamy je na wyłożonej papierem blaszce.
9. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu).
10. Gdy piekarnik się nagrzeje, wierzch pierniczków smarujemy rozkłóconym jajkiem.
11. Następnie pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
12. Po upieczeniu pierniczki zostawiamy do przestudzenia. Następnie smarujemy je lukrem.
Przepis na lukier do pierniczków
• 1 szklanka cukru pudru (ok. 130 g)
• 3-4 łyżki przegotowanej wody lub soku z cytryny
1. Składniki mieszamy razem.
2. W razie potrzeby można dodać więcej cukru pudru lub więcej wody.
3. Po zrobieniu od razu przystępujemy do lukrowania, ponieważ lukier łatwo zastyga.
Smacznego!
[/spoiler]