Wielkanocny stół
Dzisiaj dowiemy się co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole. Posłuchajcie wiersza, który znajduje się poniżej.
1. „Wielkanocne smakołyki” – słuchanie fragmentu wiersza „Wielkanocny stół” Ewy Skarżyńskiej
Nasz stół wielkanocny
haftowany w kwiaty.
W borówkowej zieleni
listeczków skrzydlatych.
Lukrowana baba
rozpycha się na nim,
a przy babie –
mazurek w owoce przybrany.
Rozmowa na temat wiersza:
- Jak wygląda wielkanocny stół?
- Jakie stały na nim ciasta?
- Jakie przysmaki wielkanocne lubicie najbardziej?
2. A teraz posłuchajcie piosenki pt: „Wielkanocny stół”
3. Wielkanocna zgaduj – zgadula.
Jajka ozdabiane,
Pięknie malowane. /pisanki/
Pośrodku pięknych pisanek,
Stoi bielutki cukrowy… /baranek/
Znajdziesz w niej bazie,
Bukszpan – roślin wiele,
Tydzień przed Wielkanocą
Święcisz ją w kościele. /palemka/
Pyszna zupa – pierwsza klasa!
Jest w niej jajko, jest kiełbasa! /żurek/
Długie ma uszy,
Jeszcze dłuższy skok!
Na słodkości od niego
Czekasz cały rok! /zajączek/
Żółciutka kuleczka,
Co wychodzi z jajeczka. /kurczaczek/
5. „Wielkanocna baba” – zajęcia kulinarne.
Rodzic przygotowuje produkty i niezbędne pomoce. Dziecko wykonuje wskazane przez rodzica czynności. Rodzic planuje zadania tak, by jak najbardziej zaangażować dziecko do pracy.
Babka wielkanocna
Składniki:
- 500 g mąki
- 350 g cukru
- 250 g masła
- 4 jajka
- ¾ szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 150 g rodzynek
Sposób przygotowania:
Utrzeć masło i 250 g cukru. Dodać cukier wanilinowy oraz żółtka. Przesiać mąkę przez sito, dosypać do niej proszek do pieczenia. Naprzemiennie dodawać mleko i utarte żółtka, cały czas mieszając, aż masa będzie gładka. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek. Dodać pianę do masy, delikatnie wymieszać. Dosypać rodzynki. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i resztę cukru. Formę na babę (pojemność 1,5 l) posmarować masłem i posypać bułką tartą. Nałożyć ciasto – naprzemiennie kilka łyżek jasnej masy i kilka łyżek ciemnej masy. Piec ciasto w temperaturze 180°C przez 1,5 godziny. Po ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem. SMACZNEGO 🙂
/Źródło przepisu: https://mamotoja.pl/przepis-na-babke-wielkanocna,przepisy-przepis,9430,r2.html /
Aby nasz stół wielkanocny, był jeszcze piękniejszy możemy go ozdobić własnoręcznie wykonanymi ozdobami. Nasza propozycja – koguciki z wytłoczek po jajkach.
6. Koguciki – ozdoba wielkanocny stół – wykorzystanie wytłoczek po jajkach.