Wielkanocny stół

Opublikowane przez przedszkole7 w dniu

Dzisiaj dowiemy się co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole. Posłuchajcie wiersza, który znajduje się poniżej.

1. „Wielkanocne smakołyki” – słuchanie fragmentu wiersza „Wielkanocny stół” Ewy Skarżyńskiej

Nasz stół wielkanocny
haftowany w kwiaty.
W borówkowej zieleni
listeczków skrzydlatych.
Lukrowana baba
rozpycha się na nim,
a przy babie –
mazurek w owoce przybrany.

Rozmowa na temat wiersza:

  • Jak wygląda wielkanocny stół?
  • Jakie stały na nim ciasta?
  • Jakie przysmaki wielkanocne lubicie najbardziej?

2. A teraz posłuchajcie piosenki pt: „Wielkanocny stół”

3. Wielkanocna zgaduj – zgadula.

Jajka ozdabiane,
Pięknie malowane. /pisanki/

Pośrodku pięknych pisanek,
Stoi bielutki cukrowy… /baranek/

Znajdziesz w niej bazie,
Bukszpan – roślin wiele,
Tydzień przed Wielkanocą
Święcisz ją w kościele. /palemka/

Pyszna zupa – pierwsza klasa!
Jest w niej jajko, jest kiełbasa! /żurek/

Długie ma uszy,
Jeszcze dłuższy skok!
Na słodkości od niego
Czekasz cały rok! /zajączek/

Żółciutka kuleczka,
Co wychodzi z jajeczka. /kurczaczek/

5. „Wielkanocna baba” – zajęcia kulinarne.

Rodzic przygotowuje produkty i niezbędne pomoce. Dziecko wykonuje wskazane przez rodzica czynności. Rodzic planuje zadania tak, by jak najbardziej zaangażować dziecko do pracy.

Babka wielkanocna

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 350 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia          
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g rodzynek

Sposób przygotowania:

Utrzeć masło i 250 g cukru. Dodać cukier wanilinowy oraz żółtka. Przesiać mąkę przez sito, dosypać do niej proszek do pieczenia. Naprzemiennie dodawać mle­ko i utarte żółtka, cały czas mieszając, aż masa będzie gładka. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek. Dodać pianę do masy, delikatnie wymieszać. Dosy­pać rodzynki. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i resztę cukru. Formę na babę (pojemność 1,5 l) posmarować masłem i posypać bułką tartą. Nałożyć ciasto – naprzemiennie kilka łyżek jasnej masy i kilka łyżek ciemnej masy. Piec ciasto w temperaturze 180°C przez 1,5 godziny. Po ostygnię­ciu posypać ciasto cukrem pudrem. SMACZNEGO 🙂
/Źródło przepisu: https://mamotoja.pl/przepis-na-babke-wielkanocna,przepisy-przepis,9430,r2.html /

Aby nasz stół wielkanocny, był jeszcze piękniejszy możemy go ozdobić własnoręcznie wykonanymi ozdobami. Nasza propozycja – koguciki z wytłoczek po jajkach.

6. Koguciki – ozdoba  wielkanocny stół – wykorzystanie wytłoczek po jajkach.

Przejdź do treści Przejdź do menu