Kolory i smaki zamknięte w słoikach.
Domowe kompoty z truskawek, prawdziwy sok z malin tak miło rozgrzewający w długie zimowe wieczory, konfitury według babcinego przepisu, sałatki z ogórków, papryczki o niepowtarzalnym smaku, przecier z własnych pomidorów – czy smak tych naturalnych produktów w czasach żywności produkowanej przemysłowo został skazany na zapomnienie? Jak najbardziej nie ! Przecież w wielu domach latem i jesienią wciąż przygotowywane są takie właśnie przysmaki.Dlatego też na przełomie października i listopada zorganizowaliśmy w przedszkolu prezentację domowych przetworów z owoców, warzyw i runa leśnego wykonanych przez rodziców i dziadków. Naszym celem było promowanie zdrowej żywności oraz zaprezentowanie szerszemu gronu bogactwa i różnorodności rodzinnych oraz lokalnych tradycji kulinarnych. Prezentacja zakończyła się degustacją na której każdy mógł spróbować „słoiczkowych” przysmaków oraz otrzymać przepis wykonania.
Dziękujemy wszystkim rodzicom, którzy przyczynili się do organizacji naszej prezentacji !!!
Małgorzata Pawełczyk
[custom_gallery style=”1″ source=”post” link=”image” description=”0″ size=”140×120″ limit=”100″]